Varumärket Fäbod

2022-09-03 Efter ett ihärdigt arbete under flera år har nu Fäbodförbundet kunnat varumärkesskydda ordet Fäbod. Radio Jämtland var tidigt ute med att rapportera – ta del av nyheten här

2022-02-01 En lång kamp som ännu inte är över har det varit vad gäller att först Melkers Chark och nu Leksandsknäcke har patent på många produkter som inleds med ”fäbod”, så som ”fäbodknäcke”, ”fäbodskinka” och ”fäbodsmör”.
Det hela har på senare tid aktualiserats genom inlägg både på ledarsidan i DT och i olika facebookinlägg av engagerade personer.
Förbundets sekreterare har med anledning därav sammanställt ett dokument som visar processen kring ”fäbodordet” långt tillbaka i tiden.
Och än är inte sista ordet sagt.
För det finns väl knappast någon som skulle kunna ta patent på andra vedertagna begrepp så som ”jordbruk” eller ”fjällko”?
Nog borde fäbodbrukarna därmed själva ha rätt att sälja just ”fäbodsmör” och ”fäbodost”?!

2021-10-22 Krönika i Dalarnas Tidningar om varumärkesskydd på ordet Fäbod. Falu Kurirens Gabriel Ehrling Perers lyfter kunnigt och engagerat fäbodbrukarnas kamp kring ”Fäbodordet” i sin krönika måndag 18 oktober.
Läs krönikan här.