De småskaliga djurbönderna har vanligen en foderstat för sina djur som består av enbart gräs och naturbete. Detta är en grundläggande positiv kvalitetsfaktor då det ger en lägre intensitet i tillväxten och att det därmed i praktiken blir ”slow-food”. Betesperioden i skog och fjäll sätter också en särskild prägel på både kött och mjölkprodukter och effekterna av det naturliga betet av gräs, ris, örter (och svamp) är som störst på hösten när djuren betat ute hela säsongen. Läs mera om detta i ett fakta-blad från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU): Nyttigt fett från betande djur.
Se även populärvetenskapliga rapporter av forskaren Jana Pickova:
Du blir vad du äter – fettsyror i foder, kött och människa.
Bete och vallfoder ger nyttigare kött.
I tidningen Nationen har man redovisat norsk forskning: Fjellbeite gir sunnare mjølk.

Här nedan förmedlar vi kontakten till fäbodbrukare och producenter som önskat synlighet. Föreningen tar inget ansvar i övrigt, utan kontakta säljaren direkt för detaljerad information, aktuella priser samt och tillgången på produkter för säsongen och under året.

——————————————————————————————————————-

2021-08-20

Naturligt och Exklusivt: KRAV-nötkött, djurhållning och upplevelser.
Erik Daabachs djur på Per-Hans Lantbruk ärinte bara KRAV-uppfödda, de är uppfödda på fritt skogsbete halva året, där korna även kalvar. Här på Per-Hans Lantbruk får korna leva som det är meningen att kor ska leva. Det är därför vi har de gladaste kossorna och det överlägset godaste köttet.
Välkomna att hälsa på oss under sommaren för att följa med ut i skogarna och klappa de tama vilda korna från Härjedalen. Vill Ni köpa det saftiga köttet så är Ni välkomna att kontakta oss. Vi finns på Facebook. Se mera på hemsidan www.per-hans.se
Erik Daabach
Per-Hans vägen 14
840 93 Hede
Telefon: 0684-106 32  Mobiltelefon: 073-097 90 67 Mejl info@per-hans.se

2021-08-15
Lokalproducerat naturbeteskött från Sälenfjällen
Naturbeteskött av Svensk Fjällras.  Ekologisk uppfödning på traditionellt sätt med naturligt foder, enbart gräs och bete i skog och fjäll med gräs, örter, ris och löv. Under sommaren går djuren på naturbete kring fäbodar och i naturreservat. Slakt och styckning hos Siljans Chark. Vakuumpackning. Prisexempel köttlåda (10-30 kg) med helt sortimentet av styckdetaljer samt köttfärs (ca 50%) kostar 180:- per kg. Även helfall och andra alternativ och sortiment med pris och leverans efter överenskommelse. Också möjligt att beställa märgben och soppben. Även pälsskinn av fjällko efter återtag, eventuellt med garvning efter överenskommelse. Beställ för leverans under hösten!
Kontakta brukaren direkt för mer information och beställning:
Kristian Olofsson via mejl, eller telefon 070-69 62 924