Uppdaterad 2021-07-28

Betesperioden ger sin prägel på både kött och mjölkprodukter och effekterna av det naturliga betet i skog och fjäll är som störst på hösten när djuren betat ute hela säsongen. Fäbodbrukarna har vanligen också en helt gräsdominerad foderstat för sina djur i övrigt under året vilket är en grundläggande positiv kvalitetsfaktor. Det ger en lägre intensitet vilket i praktiken innebär att primärproduktionen även blir ”slow-food”.

Läs mera om detta i ett fakta-blad från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU): Nyttigt fett från betande djur.
Se även populärvetenskapliga rapporter av forskaren Jana Pickova:
Du blir vad du äter – fettsyror i foder, kött och människa.
Bete och vallfoder ger nyttigare kött.

I den norska tidningen Nationen har man redovisat norsk forskning: Fjellbeite gir sunnare mjølk.

Här nedan förmedlar vi kontakten till fäbodbrukare och producenter som önskat synlighet.  Föreningen tar inget ansvar i övrigt, utan kontakta säljaren direkt för detaljerad information, aktuella priser samt och tillgången på produkter för säsongen och under året.

—————————————————————————————————————————-

2021-07-20

Per-Hans Lantbruk
i Hede, Härjedalen.
Naturligt och Exklusivt: KRAV-nötkött, djurhållning och upplevelser.
Erik Daabachs djur på Per-Hans Lantbruk är inte bara KRAV-uppfödda, de är uppfödda på fritt skogsbete halva året, där korna även kalvar. Här på Per-Hans Lantbruk får korna leva som det är meningen att kor ska leva. Det är därför vi har de gladaste kossorna och det överlägset godaste köttet.
Välkomna att hälsa på oss under sommaren för att följa med ut i skogarna och klappa de tama vilda korna från Härjedalen. Vill Ni köpa det saftiga köttet så är Ni välkomna att kontakta oss. Vi finns även på Facebook. Vill ni veta mer besök hemsidan www.per-hans.se

Per-Hans Lantbruk
Erik Daabach
Per-Hans vägen 14
840 93 Hede
Telefon: 0684-106 32  Mobiltelefon: 073-097 90 67 Mejladress info@per-hans.se

2021-07-15
Lokalproducerat naturbeteskött från Sälenfjällen
Välkommen med förfrågan eller beställning av kvalitetskött av Svensk Fjällras från naturbete i Sälenfjällen. http://fjallko.se/fjallrasen/fjallrasen
Uppfödning på traditionellt sätt med naturligt foder, enbart gräs och naturbete med gräs, örter, ris och löv. Under sommaren går djuren på naturbete kring fäbodar och i naturreservat. Äldre hondjur. Kan levereras på olika sätt efter överenskommelse; Styckat med ben eller benfritt; Eller ostyckat delat i halvor eller kvartar. Kontrollslakt och vakuumförpackning.

Planera för leverans under hösten. Kontakta brukaren direkt för information och beställning:
Kristian Olofsson
070-69 62 924