Besök en fäbod / Visit a Swedish summer farm 2023

Grejsans fäbod, Falu kommun, Dalarna. Foto: Victoria J Törnqvist


Välkomna att besöka en fäbod i sommar! Vi är många som har fina minnen från att besöka fäbodar, eller sätrar. Varma sommardagar i familjens och goda vänners sällskap där man njutit av naturen och miljöerna, fritt betande djur och smakat på nybakat bröd, hemkärnat smör och lokalproducerad ost. 

Numer finns det blott ett par hundra aktiva fäbodbruk i vårt land där man lever fäbodlivet som del i sitt småbrukande och en miljöriktig och hållbar produktion. Dessa fäbodar upprätthåller resterna av det levande kulturarvet samt traditionell kunskap förknippad med fäbodbrukande och utmarksbete i skog och fjäll. Många av dessa öppnar upp sina fäbodmiljöer för besökare. Ofta har de olika inriktningar på sina verksamheter, beroende på lokala förutsättningar, men alla har de sina värden som motiverar ett besök.

Det finns också många andra aktörer så som hembygdsföreningar och bygdegårdsföreningar som runtomkring på den svenska landsbygden arbetar för att bevara fäbodarna som kulturarv.

Sommaren 2023 erbjuds många olika aktiviteter ute i skogarna. Så i år har vi gjort ett härligt kalendarium där du kan se alla datum med fäbodaktiviteter runt om i landet.
Här hittar du kalendariet!

Nedan lämnar vi även en liten översikt var man kan möta fäbodbrukare och uppleva miljöerna, djuren, kulturen och den biologiska mångfalden genom ett besök på en levande fäbod, eller en genuin kulturmiljö. Redovisningen görs regionvis från norr till söder, från Norrbotten ner till Värmland, och omfattar fäbodar spridda över hela det nordsvenska kulturlandskapet. Vår lista gör inte anspråk på att vara heltäckande, utan är just exempel på några fäbodar som med varierande förutsättningar, verksamheter och aktiviteter är tillgängliga för besökare.
Här finns mer att läsa om fäbodkulturens bakgrund och fäbodbrukets historiska utbredning.

VARMT VÄLKOMNA UT I FÄBODSVERIGE!

Welcome to visit a Swedish summer farm. Again this year, we will provide information on available summer farms open to visitors. Experience the genuine Swedish countryside and a living culture heritage including free-grazing livestock in the forests and mountains on most summer farms. Please note that the summer farms may have slightly different animal husbandry and other activities. Some could offer accomodation, refreshments and guided tours. Welcome to contact the farmer directly. Please ask for language skills. Read more below about the different summer farms in the northern counties with current contact information. We apologize that all information is not currently available in English.

WELCOME TO THE SWEDISH SUMMER FARMS!

NORRBOTTEN

Hanhivittikko fäbod 10 km nordväst om Övertorneå, utgör en av få bevarade och aktiva fäbodar i Tornedalen. Fäboden är också ett kulturreservat och har en unik flora, kulturmiljö och gränslandshistoria.
För ytterligare information och kontaktuppgifter – se hemsidan http://www.hanhivittikko.se/
Facebook https://sv-se.facebook.com/Hanhivittikko/

VÄSTERBOTTEN

Antesbodarna, Avasjö, Åsele. Levande fäbod med djur, aktiviteter och berättelser.
Läs mera på hemsidan https://antesbodarna.com/

JÄMTLAND – HÄRJEDALEN

Lillhärjåbygget med Hackåsvallen. Kulturreservat. Gården ligger i väglöst land, men är fortfarande ett levande fjälljordbruk med fäboddrift. Lillhärjåbygget ligger i Härjedalens kommun och från Sveg åker du vidare söderut mot Lillhärdal och vidare mot Särna. När du kommit tillLövnäsvallen finns en vägskylt Lillhärjåbygget 17 kilometer. Ta av och kör sakta då bilvägen är mycket dålig. Vägen slutar i Stor-Härjåvallen där stigen till gården startar. Det går också att åka från Sveg mot Lofsdalen. Ta av i Glöte och kör mot Djursvallen där stigen börjar. Skoterled förbi Lillhärjåbygget finns också från Lofsdalen och Lillhärdal.
Gården tar emot besökare och man kan sova över i en gäststuga om man vill. Det går också att köpa med sig smör, ost eller mandelpotatis som tillverkats och odlats på gården.
Kontakt: Om du vill besöka gården måste du alltid ringa och boka tid på telefon
Eva Eriksson 072-714 50 16 eller 070-394 32 30.

Myhrbodarna, Valsjöbyn, Klassad som riksintresse.
Kontakt: Anita Myhr, 070 684 99 30,
Läs mera på hemsidan: www.myhrbodarna.se
Facebook: facebook.com/myhrbodarna

Nyvallen, Hede
Fäboden ligger vid foten av Sonfjället och vid huvudentrén till nationalparken.
Det är också möjligt att hyra in sig som gäst en eller flera dagar och då får man delta i de dagliga bestyren eller göra egna turer i omgivningarna.
Kontakt: Margareta Kristoffersson, 070-552 71 99, facebook.com/Nyvallen

Östvallen, Hede
Kontakt: Karl Olof Sundeberg, 070 368 37 71

VÄSTERNORRLAND

Granbodåsen utanför Ånge. Naturreservat med en av länet mest välbevarade fäbodområden och en genuin fäbodmiljö. Platsen har brukats under mycket lång tid och har en mycket artrik ängsflora med bland annat flera sällsynta svamparter. Fin utsikt över Ljungans dalgång. Ingen aktiv besöksverksamhet, ingen djurhållning i sommar och inga byggnader att gå in i, men alla är välkomna att besöka naturreservatet. Läs mera på Länsstyrelsens i Västernorrland hemsida om Granbodåsen

Mobodarna utanför Näsåker vid Ångermanälven. Fäbodvall från åtminstone 1800-tal. Fäboden har varit nedlagd, men ytor har öppnats upp och har man tur så kan man åter få se kor som går där på bete. Fäboden ligger i anslutning till Oringsjö naturskog, ett naturreservat med syfte att bevara bland annat de natur- och kulturvärden som är knutna till .fäboden. Det finns också möjlighet att övernatta på fäboden. Läs mera om fäboden, naturreservatet och vägbeskrivning på Länsstyrelsens hemsida

Rännö fäbodar utanför Matfors. Ta vägen mot Vigge från Matfors till skylt Rännö Fäbodar.
Kontakt ordf Anton Andersson 073-037 42 46

Stensjöbodarna vid Storstensjön norr om Lomviken i Holm.
För vidare info kontakta Lars-Erk Wikholm, 070-031 67 77

GÄVLEBORG

Gåsbäckens fäbod, Ockelbo
Traditionell fäbod med kor och getter. Inga besök sommaren 2023.
Kontakt Bengt Jonsson 073-027 72 31 och Sune Pettersson 070-306 72 15

Harsens fäbod, Järvsö
Välbevarad fäbod 18 km från Järvsö centrum, uppe i de skogklädda bergen. Fäboden består av två bebyggelsegrupper, Storvallen och Lillvallen. En av de tio fäbodarna, Bergmans skojegård, är museum och en ovanlig sevärdhet. Alla inventarier och textilier är ursprungliga och genuina.
Lördagar och söndagar i juli erbjuds gratis guidning om gamla tiders fäbodliv, vi kommer att berätta om djuren och framställningen av smör, ost och messmör – kanske också om möten med luffare, björnar och vittror.
Kontakt: Stefan Strandfeldt 072-304 40 20

Krype fäbod, Norrala, Söderhamn
Krype är navet i de nystartade fäbodutbildningarna som drivs av CFL (centrum för flexibelt lärande) i Söderhamn. Här pågår också barnkurser i fäbodbruk för unga 8 – 11 år gamla.
Öppen fäbodvall och café. Kontakt: Annika Rudolfsson, 076 185 11 91, facebook.com/Fabodresan

Mittjasvallen, Edsbyn
Mittjas håller öppet för artonde året i rad.
Kontakt: Lars Mittjas, 070 571 52 72, facebook.com/Mittjasvallen

Svedbovallen, Järvsö
Hemsida: http://svedbovallen.se/
För fullständig och uppdaterad information se www.svedbovallen.se facebook.com/svedbovallen

Våsbo fäbodar, Edsbyn
Kulturreservat, hit har bönderna från Roteberg tagit sina djur på bete om sommaren under flera hundra år.
Se hemsida www.vasbofabodar.se

DALARNA

Arvselen, Malung. Fäboden drivs av Täpp Lars som är sjätte generationen på vallen. Här kan du boka in
dig för fäbodliv under en eller flera dagar eller boka guidad fäbodvandring.
Kontakt: Täpp Lars Arnesson, 070 690 44 89, hemsida www.arvselen.se

Brindberg, Älvdalen. På fäboden finns Elsa Beskowstugan, en gammal stuga som blivit litet av ett museum. Elsa Beskow bodde här några somrar i slutet av 1920-talet till början av 1930-talet.
Här finns det kor, kalvar, får, grisar, hästar, höns och ankor. Produktion av fäbodprodukter som smör och messmör.
Kontakt: Kerstin Nyström, 070 620 66 35, facebook.com/Brindberg/

Flögsjöbergets fäbod norr om Vansbro. Skyltat från E16.
Ost, smör och messmör till försäljning. Fjällkor, kalvar, getter och höns finns på fäboden. Driften återupptogs 2018 efter 43 år, den förra fäbodkullan slutade 1975.
Öppet tisdag-söndag kl 12-17 mellan 25/6-25/8. Obs! Stängt på måndagar.
Kontakt: 070-6532579, Anders Henningsson.

Foskdalsvallen, norr om Särna.
Öppna fäboddagar tisdagar och torsdagar kl 12-16 mellan första tisdagen i juli och andra torsdagen i augusti. Servering av jönnbröd och mjölk/vatten, kaffe med vedugnsbakad sockerkaka och försäljning av fäbodens nykärnade smör.
Kontakt: Stig Spånberg 070-824 42 14

Grejsans fäbod, Enviken.
Fäboden betas av lösgående kor, får och getter. Flera olika brukare.
1 km vandring upp på Grejsarberget till vacker utsikt över Amungen.

Möjlighet till övernattning i fäbodstuga och guidade vandringar.
Kontakt: Gunnel Wåhlberg, 073 22 73 692, hemsida www.grejsan.se

Linda Viklund, driver fäbodbruk med fjällkor och får på ”Klockarns vall”.
Kontakt: 070-7385172

Inger Wiklund Forss driver på ”Annas vall” traditionellt fäbodbruk med getter i obrutet led efter mor, Anna Wiklund – den sista av Grejsans ’gamla’ kullor. Har tidvis även uthyrning i liten skala, samt anordnar meditations- och yogakvällar under högsommaren.
Kontakt: 070-655 59 78 eller inger.wifor@gmail.com

Håltby fäbod, sju km från Älvdalen. Betande får, getter, kor och jakar. Fäbodprodukter i mån av tillgång. Fäbodbutik med lantrasskinn, stort utbud av böcker om fäbodliv och utmarksbruk, allehanda hantverk, vykort, bordstabletter, muggar mm med motiv av konstnären Jan Bergerlind öppet augusti-september. Ring gärna före besök. Övernattning, fäbodmiddag m m går att boka. 
Kontakt: Bertil Johansson 073-588 6174 eller mejl: dalaframtid@hotmail.com

Karl Tövåsen, Rättvik
Öppet för besökare. De flesta dagarna ges möjlighet att se hur vi kärnar smör och kokar messmör.
Öppet 16/6 till 13/8 onsdag – söndag 12-16. Kafé, fäbodprodukter, olika djur, guidade visningar.
Entré till fäboden vuxna, 100: -, barn 2–15 år 60: -, som kvitto får ni en metallknapp som sedan ger er möjlighet att besöka oss hur många gånger som helst resten utav säsongen. Visningar ingår i entrén.
Här anordnas även kurser i ystning m m.
Kontakt: Tin Gumuns, 070 232 65 25, hemsida: Karl-Tövåsens fäbod Facebook: facebook.com Karl-Tövåsen

Kättboåsens fäbodar, Mora
Stängt för besökare tills vidare.
Kontakt: Yvonne Smedberg, 073 572 42 92, facebook.com/KattboasensFabodar

Lisskogs fäbod, Rättvik
Fäbodfika varje helg under sommaren om det är fint väder så att besökare kan sitta utomhus. B&B i autentisk fäbodmiljö.
Kontakt: Pia Schnuchel, 072 224 63 76, facebook.com/ Pias stuga
Fäbodbibliotek med agrarhistorisk miljö, möjlighet att boka fika och föreläsning om fäbodliv.
Kontakt gällande biblioteket: Bertil Johansson, 073 588 61 74

Ljusbodarna, Leksand
Ett av Leksands största fäbodställen. Vallen är öppen för besökare, kulturvandring med karta, guidningar kan bokas.
Kontakt: Ingrid Lindh, 073 048 06 08, facebook.com/Ljusbodarna

Matssäl, öster om Venjan efter vägen mot Lima. Två brukare. Betande får, getter, kor och jakar. Nötkreatur, getter och får under juni -september. Övernattning går att boka. Kontakt: Bertil Johansson 073-588 61 74, Mejl: dalaframtid@hotmail.com

Nysjöns fäbod, Linghed
Kor och getter betar här på sommaren och möjlighet finns att köpa smör, getost och andra fäbodprodukter.
Kontakt: Hans Olof Backlund, 070 649 41 35

Okbodarna, nordväst om Älvdalen. Vår- och höstfäbod maj samt sep/okt med betande får, getter, kor och jakar. Övernattning går att boka. Kontakt: Bertil Johansson 073-588 61 74. Mejl dalaframtid@hotmail.com

Prästbodarna, öster om Rättvik. En relativt stor fäbod med flera brukare, sammanlagt över 100 betande djur; får, getter, kor och jakar. Djur på platsen fr om början av juni t o m första veckan i september. Fäbodprodukter i mån av tillgång. Fäbodbutik med lantrasskinn, stort utbud av böcker om fäbodliv och utmarksbruk, allehanda hantverk, vykort, bordstabletter, muggar mm med motiv av konstnären Jan Bergerlind. Ring gärna före besök. Övernattning, fäbodmiddag m m går att boka. 
Kontakt: Bertil Johansson 073-588 6174 Mejladress dalaframtid@hotmail.com På FB: PrastbodarnasFabod

Skallskog, öster om Leksand efter vägen mot Dala-Järna.
Historisk dokumentation har resulterat i Skallskogsrundan, skyltad stig i fäboden.
Kontakt: Land Alice, 070 601 30 80, Land Hillevi 070 211 26 65, Land Örjan 070 566 77 59
facebook.com/Skallskogs fäbod, Hemsida Fäbodliv.se/dalarna/skallskog

Torrlid, Älvdalen
Tills vidare stängt för besökare under sommaren 2023.
Här finns många olika djur som kor, kvigor, kalvar, får, grisar, dvärggetter, höns, ankor, kaniner och en katt. På fäboden finns i vanliga fall också möjlighet att sitta ner, njuta av en kaffekopp med hembakat bröd och tunnbrödssmörgås gjord i vedeldad stenugn.
Kontakt: Johanna Halvardsson 073 079 20 33, hemsida www.torrlid.se,
facebook.com/Torrlids levande fäbod

Valdalsbygget, Idre
Den gamla fjällgården Valdalsbygget ligger alldeles intill gränsen till Norge. Fjällnära kor och kalvar, värmlandsfår med lamm, hedemorahöns och bondkatt med ungar finns här sommartid. Kaféverksamhet vissa dagar. Produkter finns också till försäljning under kaféets öppettider.
Kontakt: Camilla Hanning 070-840 04 25

Ärteråsen, Furudal, Rättvik
hemsida www.arterasen.se, facebook.com/Ärteråsens fäbod

VÄRMLAND

Kårebolssätern
Kontakt: Ingela Kåreskog 070 57 00 758 för info eller guidning på fäboden

Ransbysätern
Vandrarhem i omgivningar som har brukats i över tusen år. Här bor du i timrade säterstugor med braskamin och gasolspis. Hugg din ved, hämta vatten från brunnen och njut av lugnet i naturen.
Du bor i rustika timrade stugor utan el och lagar mat över öppen eld. Vandrarhemmet öppnar i mitten av maj om vägen är farbar. Förbokning rekommenderas. Hemsida Ransbysätern
Kontakt: 070-339 21 59