Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk samlar den svenska fäbodrörelsen och ska verka för att bevara, främja och utveckla fäbodarna, fäbodkulturen, fäbodbruket och övrigt utmarksbruk. Föreningen som bildades 2004, representerar den samlade fäbodrörelsen i landet och arbetar i nära samverkan med de regionala fäbodföreningarna i Dalarna, Gävleborg, Jämtland-Härjedalen och Värmland. De regionala fäbodföreningarna har en viktig roll för att nå ut och engagera fäbodägare, lokala fäbodlag samt aktiva och potentiella fäbodbrukare runt om i landet.
Förbundet Svensk Fäbodkultur är en öppen, partipolitiskt obunden ideell intresseorganisation för landets omkring 200 kvarvarande aktiva fäbodbrukare, samt för många fäbodägare och alla andra som är intresserade av och vill stödja det levande fäbodbruket och fäbodkulturen i Sverige. Förbundet är formellt en ideell förening, se vidare stadgarna.
Basen för den levande fäbodkulturen utgörs av de aktiva fäbodbrukarna och de aktiva fäbodlagen och fäbodföreningarna runt om i fäbodområdet.
Verksamheten utgår från fäbodbrukarnas näringsmässiga villkor samt att i övrigt främja svensk fäbodkultur, fäbodbruk, fäbodägarnas intressen, byggnadskultur, fäbodkultur och utmarksbruk. Förutom fäbodbrukets intressefrågor så möter vi i praktiken också det bredare perspektivet på småjordbruk, skogs- och finngårdar samt fjälljordbruk med utmarksbete – alltså verksamheter i alla delar av landet. Förbundet Svensk Fäbodkultur utgör en samlande organisation till stöd för de regionala fäbodföreningarna och fungerar även som kontakt- och remissorgan till myndigheter och andra parter såväl nationellt som i viss mån internationellt.
Viktig delar arbetet är att främja och utveckla byggnadskultur, immateriellt kulturarv och traditionell kunskap samt möjligheterna för brukande. I detta ingår förutom det näringspolitiska ansvaret för betesbrukarnas villkor, även att bibehålla betesrättigheterna som resurs för framtiden för fäbodbrukarna och för ägarna av de jord- och skogsbruksfastigheter som ju innehar betesrätten enligt tradition, sedvana, servitut eller annat avtal, skiftes- och/eller avvittringshandlingar, och därmed det som i dagligt tal benämns mulbetesrätten. Fäbodrörelsen hävdar också fäbodkulturens roll och möjligheter inom ramen för konventionen om biologisk mångfald (CBD), särskilt artiklarna 8j och 10c. Se även vidare stadgarna