– Tidningen Svensk Fäbodkultur

Denna tidning är en gemensam produkt för den samlade fäbodrörelsen och utges av Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk (FSF). Jämtland Härjedalen Fäbodförening (JHF) är en del av detta samarbete.

2018 startade tidningen som en medlemsskrift. Därefter har publikationen utvecklats och breddats även om den fortfarande huvudsakligen är en medlemstidning. Vi hoppas att blandningen av artiklar om både historia och nutid, personliga porträtt och fakta kan intressera både dig som är fäbodbrukare och dig som är allmänt intresserad av fäbodliv.

Om du vill stödja vårt gemensamma arbete och få tidningen hem i brevlådan så kan du enklast lösa medlemskap i förbundet och då samtidigt i föreningen. Om du enbart är medlem i en lokal eller regional fäbodförening eller i annan organisation som är medlem i FSF, så kan du även prenumerera på tidningen för 200 kr/år. Som myndighet eller företag kan du också prenumerera på tidningen utan att vara medlem.

Det går också att efterbeställa enstaka nummer av tidningen genom att betala in 100:-/styck till FSF:s bankgiro 5243-8538. Ange då ditt namn och adress samt önskat nummer av tidningen.

Har du andra frågor eller skulle vilja bidra med redaktionellt material eller specifik artikel i tidningen så är du välkommen att kontakta redaktionen på mejladress: redaktion(a)fabod.nu

Aktuell information om senare utgivning av tidningen finns numera tillgänglig på förbundet webbplats

Nedan finns nyhetsnoteringar från den tidigare utgivningen.

2023-06-01 Nu kommer nummer 2-2023 av Fäbodförbundets efterlängtade tidning. Nu bland annat med många sidor utflyktstips till fina fäbodar i sommar. Dessutom senaste nytt om den aktuella nomineringen till UNESCO av det skandinaviska fäbodbruket som immateriellt kulturarv.

2022-12-07 Sista numret av årets tidning innehåller rapport från fäbodriksdagen i Älvdalen, artiklar om byggnadsvård, femåriga åtaganden och om att det äntligen slutits fred med Leksandsbröd. Vår nya ordförande Gut Peter Helander får också en välkomnande presentation.

2022-09-17 Nummer 3 av tidningen kommer ut lagom till fäbodriksdagen och har som vanligt mycket matnyttigt att bjuda på. Bland annat ett glädjande reportage om att vi nu äger bebgreppet ”fäbod”, en rapport från spännande studieresa till Norge och sist men inte minst en viktig enkät att fylla i för alla fäbodbrukare för att få underlag inför framtiden.

2022-06-07 Ett härligt fullspäckat sommarnummer lagom till fäbodsäsongen drar igång på allvar erbjuder nummer 2 år 2022. Här finns ett välfyllt kalendarium med det mesta som händer runt om på fäbodarna i sommar. Som vanligt finns förstås också artiklar om både biologisk mångfald, världsarvsarbetet, intervjuer med fäbodbrukare m m.

2022-04-18 Första numret för 2022 kom ut lagom till påsk och innehåller rapporter från det fortsatta arbetet mot ett immateriellt kulturarv, artikel om fäboden Brindberg i Älvdalen som anordnar barnkollo varje sommar, om nya regler för slakt, positiva ord om samarbetet mellan en fäbodbrukare och Stora Enso samt två viktiga uppmaningar; dels att inkomma med foton från fäbodlivet, dels att inkomma med information om alla sommaraktiviteter runt om på fäbodarna så att de kan publiceras i sommarnumret.

2021-12-08 Nummer 4 2021 är sista numret för året och vi bjuder på artiklar om kampen mot knäckejätten som har patent på ”fäbod”, arbetet för att fäbodbruket ska klassas som immateriellt kulturarv, besök hos legenden Sune Pettersson som driver Gåsbäckens fäbod i Gästrikland, inblick i olika projekt och miljömål m m. Sist men inte minst finns numer även ett korsord med fina bokpriser.

2021-08-31 Nummer 3 2021 är utgiven och i detta nummer kan du läsa om det klimatsmarta skogsbetet, folktro, fäbodbrukaren Stig Spånberg på Foskdalsvallen, kommande fäbodriksdag, kurser i mjölkhantverk och mycket annat!

2021-06-07 Andra numret år 2021 är ett temanummer där vi fokuserar på vår ansökan att fäbodbruket bör utses till immateriellt kulturarv: ”Fäbodens värden – ett kulturarv för världen”. Men här finns även personporträtt, tips om kurser i sommar, tankar om ”NoFence” och rovdjur.

2021-04-06 Nummer 1 2021 kom ut i april och innehöll bland annat artikel om den unga fäbodbrukaren Baqer Mosawi som utvisats, intervju med Ann som anordnar fäbodläger för barn, rapport om hur man kan starta ett livsmedelsföretag, artiklar om rovdjur, kulning m m och så förstås ett avslutande boktips.

2020-12-07 Nu har nummer 4 år 2020 kommit ut. Detta nummer bjuder som vanligt på många artiklar, notiser och intervjuer. Läs om fäbodrörelsens enande, kommunala kor i Härjedalen, fäbodriksdagen i Klövsjö i september, det unga paret i Rättvik som satsat på ett nytt mejeri, olika utmärkelser till fäbodbruket och mycket annat intressant!

2020-08-24 Nummer 3 år 2020 finns nu utgiven. Ett nummer med fokus på kommande fäbodriksdag i Klövsjö i september och som därför tar avstamp i sådant som kommer att beröras på fäbodriksdagen, såsom livsmedelshantering. rovdjursproblematiken och betesrättigheter. Men det finns också reportage från Jämtland, information om biologisk mångfald, en artikel om fäbodkullornas trädristningar och en hel del annat.

2020-06-03 Andra numret för 2020 har nu getts ut. Ett nummer som har Värmlandstema och bl a har en artikel om skogsfinnarna, om ett getostmejeri och en fäbodinventering i Värmland. Men du kan även läsa om Doris på Fenningsbergets fäbod utanför Lima, om kulningens sköna konst och bli inspirerad att gå olika kurser med fäbodanknytning i sommar.

2020-04-03 Första numret för 2020 har nu gått ut till våra medlemmar. Ett fullspäckat nummer med redogörelse från Fäbodriksdagen 2019, en glimt från Krype fäbod i Söderhamn, information om regelverk, inventering av biologisk mångfald, en berättelse om landets troligen yngsta fäbodbrukare m m.

2019-06-15 Det tredje numret av tidningen går nu ut till medlemmar och ett antal av våra frågor berörda parter. Det är nu en bråd tid med flytt till fäbodarna, mycket arbete med djuren och mycket positivt som sker ute i landet för det levande kulturarvet och för den biologiska mångfalden i skog och fjäll. Innehållet i tidningen nr 2-2019 handlar bland annat om immateriellt kulturarv, en intervju med FSF nye ordförande Kenneth Johansson, samt ett nytt tema med aktuell förteckning av öppna besöksfäbodar runt om i det nordsvenska kulturlandskapet. Nytt nu är också att det även går att efterställa detta nummer i parti om 30 stycken för 500:- Detta som en service främst för besöksaktiva fäbodar men även för andra aktörer som kan vilja lyfta fram fäbodbruket som levande kulturarv i sommarsverige. Är Ni intresserade av detta erbjudande så kontakta redaktionen på mejladress redaktion(a)fabod.nu

2019-01-31 Det andra numret av tidningen börjar idag nå ut till medlemmarna. Även i midvintertid lever engagemanget för fäbodarna, det är mest daglig skötsel av djuren och planering inför sommaren. Men ibland nyttjas fäbodarna också av vinterns skogsarbetare och forkörare. Innehållet i tidningen nr 1-2019 handlar till stor del om Fäbodriksdagen 2018 på Kättboåsens fäbodar samt tema livsmedelsförädling.

2018-09-14  Ny tidning ser dagens ljus – Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk.
Idag når det första numret av vår nya tidning ut till medlemmarna. Som ett led i vår verksamhet så prövar vi nu formerna för en medlemstidning med inriktning mot vårt intresseområde – Svensk fäbodkultur och utmarksbruk. Syftet är att utveckla samverkan och att förmedla information, kunskap och kontakter. Innehållet i tidningen nr 1-2018 handlar främst om Fäbodriksdagen på Våsbo 2017, samt tema Biosfärskandidat Voxnadalen. Tidningen distribueras nu brett ut mot fäbodbrukare och övriga intresserade samt ett antal berörda parter i samhället. Våra fyra regionala fäbodföreningar har nu också som medlemmar i FSF fått tillgång till tidningen för vidare spridning till samtliga deras regionala medlemmar i Värmland, Dalarna och Gävleborg.