Immateriellt kulturarv

Tankarna på att nominera det nordiska fäbodväsendet som immateriellt kulturarv har funnits länge i förbundet. Men först år 2021 har resan på allvar kunnat starta. En projektgrupp tillsattes 2020 och har tillsammans arbetat fram ett förslag till Institutet för språk och folkminnen (Isof) gällande en nominering av nordiskt fäbodbruk till UNESCO’s lista över representativa immateriella kulturarv.

22-09-25 Som avslutning på fäbodriksdagen 2022 i Älvdalen och som avslutning på sommarens turné Fäbodens värden – ett kulturarv för världen genomförs en fullspäckad eftermiddag och kväll i Brindbergs fäbod söndag 25 september.
Många intressanta föreläsare och många fantastiskt duktiga vallmusiker. Så kom och lyssna till berättelser om både historia och nutid, till kulningens, hornets och näverlurens magiska toner! För detaljerat program med tider, medverkande m m, klicka här.

22-07-03– 09-25 Fäbodens värden – ett kulturarv för världen – fäboddagar sommaren 2022. I sommar arrangeras fem fäbodevenemang med föreläsningar och samtal om mjölkhushållning och mathantverk, slöjd, boskapshållning, biologisk mångfald, spiritualitet på fäbodarna och vallmusik. Detta varvas med guidade turer på fäbodvallen tillsammans med vallens
fäbodbrukare och bebyggelseantikvarier, samt konserter med lockrop, näverlur, ko- och bockhorn. Här kommer du att få lyssna till det allra bästa av fäbodens toner med kulning, hornblåsning, folkvisor och trallar.

3 JULI NYSJÖN, FALU KOMMUN, DALARNA
Vallmusiker: Jennie Tiderman, Karin Kolterud, Bernt Lindström, Melker Brodin, Karin E Back. En dag för upplevelser och kunskapande utöver det vanliga på levande fäboden Nysjön, Falun! I fokus står fäbodkulturens många öar av mångfald – något som nu tar steg mot UNESCO’s lista över immateriella kulturarv. Under dagen erbjuds en mängd aktiviteter för stora som små, allt ifrån folktro och slöjd, till mjölkhushållning och vallmusik.Evenemanget arrangeras av FSF och Dalarnas museum

23 JULI RANSBYSÄTERN, TORSBY KOMMUN, VÄRMLAND
Vallmusiker: Agneta Stolpe, Anna Aronsson, Ann-Sofie Nilsson, Maria Röjås, Perjos Lars Halvarsson
Program

30 JULI Mälens fäbod, KLÖVSJÖ, BERGS KOMMUN, JÄMTLAND
Vallmusiker: Jennie Tiderman, Torkel Johansson, Agneta Stolpe, Anna Aronsson, Sofia Sandén
Läs mer om evenemanget på vår Facebooksida

26 AUG VÅSBO fäbodar, OVANÅKERS KOMMUN, HÄLSINGLAND
Vallmusiker: Jennie Tiderman, Agneta Stolpe, Bernt Lindström, Bengt Jonsson, Johanna Bölja.
Program
Läs mer om evenemanget på vår Facebooksida

25 SEPT BRINDBERG, ÄLVDALENS KOMMUN, DALARNA
Vallmusiker: Jennie Tiderman, Lena Willemark, Kerstin Sonnbäck, Anna Aronsson, Bernt Lindström. Musikevenemanget är koordinerat med Fäbodriksdagen i Älvdalen 2022, men intresserade kan även besöka detta musikevenemang separat. Se vidare information om evenemanget på Brindberg längst ner i den samlade informationen om Fäbodriksdagen.

21-10-19 Yttrande från Isof till Kulturdepartementet angående förslag gällande Sveriges nomineringar till listor och register i anslutning till Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet

21-05-09 Artikel i DT: De vill göra fäbodbruket till världsarv: ”Det finns mycket att lära”

21-05-01 Pressmeddelande: Nu tar vi upp kampen tillsammans med Norge och påbörjar resan till att bli immateriellt kulturarv på Unescos världsarvslista.